5 Mayıs 2011 Perşembe

KAHRAMANMARAS DONDURMASI



Hayatta severek yedigim hatta bayildigim dondurmadir. Ama sadece ve sade Kahramanmaras dondurmasi. Bir oturusta bir kilo yiyebilirim o kadar seviyorum. Hele birde benim gibi Kahramanmarasliysaniz vede orda oturuyorsaniz yasadiniz demektir.
Eger sizinde bir gün Kahramanmarasa yolunuz düserse mutlaka ama mutlaka tadmaniz gereken ilk basta Kahramanmaras dondurmasi olsun ve sade sütlü dondurmasini tercih edin.


 En güzeli külahta yenen :)



150 yıllık dondurmacılık geleneği: K.Maraş DondurmasıDondurmanın Anadolu’daki tarihi yaklaşık 300 yıl öncesine kadar uzanır. Dağların yamaçlarında ve vadilerinde biriken el değmemiş kara, pekmez ve meyve özlerini karıştıran Anadolu insanı, yaz aylarında Karsambaç adını verdiği bu tatla serinlemeye başlar. Başlangıçta serinlemek için yapılan bu Karsambaç, adım adım gelenekselleşir K.Maraş’ta.

K.Maraşlı tat ustaları, K.Maraş dondurmasını dondurma yapan Ahir Dağı’nın insanoğluna verdiği hediyelerle bir tarih yazarlar; emek ve sabırlarını da ekleyerek... Bu tarihin en önemli notları ise, MADO’nun ( Maras Dondurmasi ) kuşaklar boyu aktarılan emsalsiz tadının yaratıcıları tarafından düşünülür.

K.Maraş’ı çevreleyen Ahir Dağı’nın eşsiz flora ve faunası, K.Maraşlı dondurma ustalarının en önemli kılavuzu olur. Karsambaç, Ahir Dağı’nın beyaz örtüsü kar ve renkli mücevherleri meyveler ile tatlı bir yolculuğa çıkar. Ve bu tatlı yolculuk yüzyıllar sonra bile değişir, dönüşür ve damağa geldiğinde bile bitmez. Damakta unutulmaz olur. 150 yıllık K.Maraş Dondurması serüvenini başlatan Yaşar Ailesi’nin ilk ustası Osman Ağa’nın ilham kaynağı da doğal zenginlikleriyle Ahir Dağı’dır.

Ahir Dağı’ndan bin bir emekle getirilen kara, bin bir emekle toplanan meyvelerin özleri karıştırılır. Dünyada haklı üne sahip K.Maraş Dondurması’nın ilk adımlarıdır Osman Ağa’nın Karsambaç’ı. Bugün dünyanın tanıdığı MADO’nun 4. kuşak temsilcilerinin 150 yıldır kaybetmediği o ilham, hala aynı topraklardan ve aynı dağdan gelmektedir.


Dünyanın tanıdığı K.Maraş Dondurması’nın macerası 25 metrekarelik bir dükkanda başlar. 1962 yılında kurulan Yaşar Dondurma’nın ilk dükkânında Ahir Dağı’ndan getirilen kar, çabuk erimemesi için öğüntü ya da çeltik kabuğu kullanılarak muhafaza edilir. Kollu makinelerde çevrilen kar, el emeği ve sabırla işlenir. Ustanın ustalığı orada meydana çıkar. Kıvamını ve tadını veren, kullanılan malzemelerle birlikte usta ellerdir. Zamanla kar bulmak zorlaşır ve buzla yapılmaya başlanır. Geleneksel dövme dondurmanın hasıdır, ortaya çıkan... Bıçakla kesilecek, çatalla yenecek kadar sert, ama ağızda eriyecek kadar kıvamlı dondurma, K.Maraş Dondurması’dır.


Yazi ve Fotograflar Alintidir

6 yorum:

  1. Ayyy canım cekti ya,olsa da yesek...

    YanıtlaSil
  2. Vallaha benimde cok canim cekiyor dedigim gibi bir oturusta bir kilo yiyebilirim :)

    YanıtlaSil
  3. Selam,
    Ne güzel bloğun var. Özellikle değişik olan Bebeğimize mamalar fikri hoşuma gitti. Evet yazın süper oluyor. Heleki birde dorndurmacıların veriyormuş gibi yapıp büyük bir ustalıkla aniden çekerler ya, orada atılan kahkahalar afacan o oğlumun en sevdiği şey.:)

    YanıtlaSil
  4. Kahramanmaraşa gidemeyenler Mado'ya gidip sade kesme dondurma yanında şefin ikramı fıstıklı baklava yiyebilir mi? :)

    YanıtlaSil
  5. Suhuba canim tesekkür ederim blogum hakkindaki yorumun icin. Kizima degisik mamalar deneyimlerim oluyor. Dedim blogumdada paylasayim anneciklere fikir olsun diye. Evet Kahramanmarastaki dondurmacilarin öyle cok güzel showlari var. Herzaman beklerim bloguma simdiden tesekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Meral yiyebilirmi ne demek :) Hemde süper olur... Ama nedense ben dondurmanin yaninda pek tatli sevmiyorum. Bana Kahramanmaras dondurmasi olsun da ne olursa olsun :)

    YanıtlaSil

Büssürü Yorum Bekliyorum :)

Linkwithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...